Darkness retreat - verder reizen dan het oog kan zien

Darkness retreat

Wanneer we een verwonding hebben, zoals een wond of gebroken bot, geven we het de tijd om te genezen, maar wanneer onze geest gestrest, uitgeput of depressief is, blijven we doorgaan. In onze luidruchtige cultuur is het belangrijk dat we onze geest de broodnodige rust gunnen. Door het proces van tijd doorbrengen in volledige duisternis met zeer beperkte externe prikkels, geef je de overwerkte geest en lichaam de kans om weer aan te vullen. 

Voor een langere periode zich terugtrekken in volledige duisternis heeft een groot effect op de hersenen. Bewustzijnsverschuivingen kunnen ons helpen te zien wat boven de illusie ligt. Als we naar de chemie van de hersenen kijken, kunnen we het biochemische proces achter donkere kamertechnieken en hun effecten op de hersenen gaan begrijpen.

Persoonlijk was de darkness retreat voor mij één van de sterkste spirituele ervaringen, naast de sjamanistische ervaring, die ik ooit heb gehad. 

Je verlaat de wereld van beelden, vormen, tijd, ruimte en gaat in de wereld van complete duisternis. In de duisternis worden we zieners en het is hier dat je leert om je andere zintuigen te gebruiken. Je ontdekt nieuwe manieren om contact te maken met je levenskracht. 

Wat er overblijft is je bewustzijn, je laat de oude wereld los, de wereld waarbij je ego je tracht vast te houden aan een stroom van gedachten en tijd. 

Door het toe te laten en je in de andere wereld te laten zakken, maak je contact met een meer abstractere wereld waarbij we dingen kunnen ervaren die voorbij het oude referentiekader gaan. Ons referentiekader dat we in de loop der jaren heen hebben opgebouwd over onze gedachten en emoties. 

Het is heel normaal dat er in het begin een periode is van worsteling en aarzeling, het vraagt moed om je over te geven aan je angst voor het onbekende. Doch je zal merken dat eens je jezelf overgeeft en je diep laat zakken in overgave je tot rust komt waarbij de mind zich volledig kan openen en je laat zakken in een zielenwereld die je eerder nog nooit ontmoet hebt. Je kan gedachten en emoties krijgen die je van jezelf niet kent, een nieuwe wereld die leeft in jou maar nog niet ontdekt hebt. 

Soms leek het alsof ik aspecten van mezelf leerde kennen die ik voordien nog nooit ontdekt had of aspecten die ik steeds ontkende. Ik maakte eigenlijk contact met mijn eigen diepste wezen, wie ik zelf werkelijk was en wat ik werkelijk wilde in het leven. 

Noot : de darkness retreat is geen retreat in complete stilte, indien je dit wenst kan je contact met me opnemen of neem een kijkje bij Eén op één. De bijdrage voor een individueel traject darkness bedraagt 150 euro per dag.

Het programma in groep bestaat uit momenten van stilte en activitieten, waarbij we onze zintuigen gaan stimuleren. Creatieve oefeningen, meditaties, ontmoetingen met het zelf, schrijven, tekenen, beweging en geluid. Er zijn wel momenten van complete stilte zodat je lichaam tot rust kan komen, hetgeen toch wel een belangrijk onderdeel van de retreat is.

Dit om de grenzen tussen dromen en niet-dromen te laten vervagen om dan helemaal te verdwijnen, het stoppen van het gekwetter van de geest, om de wereld rondom jou te verkennen als een zee van energie. 

Mystery and Imagination arise from the same source.
This source is called darkness…
Darkness within darkness,
The gateway to all understanding.
LAO TZU

Als we dieper kijken naar de pijnappelklier en zijn reactie op het donker gedurende langere perioden, maken we kennis met een psychedelische stof genaamd Dimethyltriptamine of DMT. Deze stof komt van nature voor in de hersenen, wordt ook geproduceerd door de pijnappelklier en wordt meestal alleen afgegeven bij de geboorte en bij overlijden. Het heeft de bijnaam "het spirituele molecuul" gekregen vanwege de toestanden van veranderd bewustzijn die het biedt en hoe het zich vertaalt in gevoelens van universeel mededogen. Dit is een staat waarin we diep kunnen werken aan het helen van onszelf van trauma's uit het verleden. 

Onderzoeker op DMT, Terrence McKenna, geloofde dat de substantie een portaal was naar een andere dimensie waarin we toegang krijgen tot de ware aard van de werkelijkheid, een vibrerende niet-materiële ruimte van liefdevolle energie en onbeperkte mogelijkheden. Deze theorie is niet ver van wat al is onderwezen in oude oosterse religies of sjamanistische tradities. Langere perioden van duisternis is een veel zachtere, natuurlijke manier om bewust veranderende DMT te ervaren zonder iets in te nemen.

Alles wat we nodig hebben om deze diepe bewuste staten te bereiken, zit van nature in ons allemaal.

De duister binnengaan

De eerste ervaring van de duisternis kent meestal drie stadia.

Ten eerste ervaar je een periode van aanpassing, waarbij je geconditioneerde geest in gevecht gaat om de controle te blijven behouden over je gedachten en waarnemingen.

Meestal daarna houdt het gebabbel op en begin je intieme intensiteit te ervaren die je geest tot rust brengt. Uit deze stilte worden de beelden, kleuren, mythes, archetypes, metaforen of informatie geboren over we zijn. Het lijkt alsof we onze ziel voelen en ons kunnen herinneren wie we werkelijk zijn. 

In het laatste stadia evolueren we naar een geestestoestand waarin we volledig zonder gedachten zijn maar volledig aanwezig, in het oneindige nu. Er daalt een vrede neer en in plaats van weg te zinken in gedachten, komt er een stortvloed aan beelden, ontspannen we in een wereld van zuivere energie.

Deze 3 stadia ontstaan buiten de lineaire tijd. Geen enkel stadium neemt een vaste tijd in beslag om het te bereiken of vast te houden. Dit kan minuten of uren duren. Het hangt af van je eigen proces van overgave. 

duisternis

Darkness retreat - verder reizen dan het oog kan zien

Het lijkt erop dat we het meest worden beïnvloed door de tijd die we in het donker doorbrengen dan dat we positief worden beïnvloed door de wereld van het licht. Het verkennen van de majesteit van de ziel en, ironisch genoeg, de diepere verbinding die we hebben met anderen in een wereld zonder zicht en oordeel.

In het westen is er een grotendeels nog niet-ontdekt potentieel dat alleen in duisternis werkelijkheid kan worden. Wat vertrouwd en heilig is voor een inheemse persoon in de nacht, lijkt op zijn best een ongemakkelijke irritatie te zijn voor de moderne persoon. We weten dat er bepaalde soorten wonden zijn die alleen 's nachts kunnen worden genezen en alleen in de handen van de voorouders die komen opdagen voor het werk nadat het werk de laatste kaars is gedoofd.    

Het is de zoete kracht van de duisternis die de kritische luisteraar uitnodigt om aandacht te schenken aan de influisteringen van de geestenwereld. In het donker ontstaat er echte verbinding en is afleiding niet meer dan een verre, onduidelijke buzz. Zichtbare duisternis nodigt ons uit om onze magische visie terug te krijgen. Doe het licht uit, stap in de schoonheid van de duisternis.              

De leegte, de grote uitgestrekte duisternis, is de plaats vóór de schepping. Het wordt door zenboeddhisten beschreven als leeg maar vol, de werkelijk vruchtbare, heilige grond van waaruit al het leven wordt geboren.

Al het leven wordt geboren uit duisternis, inclusief nieuw gewaarzijn en nieuwe bewustzijnstoestanden. We weten allemaal dat onze donkere staten van bewustzijn ons naar de diepten brengen. Terwijl we uit de diepten opstijgen, wordt een nieuw bewustzijn geboren en krijgt ons leven een nieuwe betekenis.  

stilte

Darkness retreat start op vrijdagavond en duurt tot zondagnamiddag. De retreat gaat door te Hechtel-Eksel (Limburg). Plaatsen zijn beperkt, verzeker je tijdig van je plekje. 

Aankomst ten laatste vrijdag tussen 18 uur à 19 uur. We eten gezamenlijk en verkennen het domein zodat je je kan voorbereiden op de duisternis. Je blijft in duisternis tot zondagmiddag. 

Benodigdheden : eigen lakens, hoofdkussen en blinddoek. Indien je niet over een blinddoek beschikt, laat me weten. Indien je over een sjamanendrum beschikt mag je deze ook meebrengen. 

Er zijn slaapplekken in de chalet, pipo wagen, yurt en tenten. 

Kosten maaltijden en overnachting inclusief : 225 euro. Deze darkness is van vrijdagavond tot zondagnamiddag. In deze darkness verblijf je van zaterdagmorgen tot zondagmiddag in darkness. Je bent 1 nacht in darkness. 

Er is een darkness waarbij je 2 nachten in darkness bent, de bijdrage is 275 euro.

De darkness waarbij je 3 nachten in darkness bent daar is de bijdrage 315 euro.

Een individueel traject bedraagt 150 euro per dag. 

Neem gerust contact indien je nog verdere vragen hebt.

Sjamanendrum

De trommel heeft een krachtig en diep medicijn en is in staat om de ziel te raken. Je geeft je eigen bezieling aan de drum die tijdens het bouwen langzaam tot leven zal komen. Het is een mooie beleving dewelke zeker zijn doel niet mist. Wij zijn heilig en de trommel is heilig, het geluid is heilig.

Ancestral dancing shaman

Sjamanen waren niet enkel de eerste genezers, ze waren ook de eerste die tekenden in grotten en danste rond het vuur. Dans is de vroegste kunstvorm die door sjamanen over heel de wereld wordt gebruikt waarbij de sjamaan op zoek gaat naar zijn geheelde staat van zijn, waarin balans zich manifesteert.

Spirit of the drum - Ontdek de pulserende energie van de drum

De drum is het oudste instrument ter wereld en dateert al van duizenden jaren geleden. De drum wordt gebruikt in helingswerk, rituelen en ceremonies, devinaties, om te dansen, om het leven te vieren. Of om in trance te gaan en vrijuit te kunnen bewegen tussen de werelden en doorheen dimensies.

Drumcirkel - Toegankelijk voor iedereen - Walk In Trust

Inheemse Amerikanen geloven dat de drum vaak de fysieke en mentale kant van een persoon in contact brengt met zijn of haar spirituele kant. De drum is eeuwenoud en kent de oertaal die je terugbrengt naar je hart en ziel. The drum is Great Spirit, favorite's instrument.

Movement medicine - Beweging als medicijn

Movement medicine is een mandala waarbij we ons richten op het lichaam, hart en geest. Het is een heilige dans die je uitnodigt om verbinding te maken met wat er diep vanbinnen in jou leeft. Het mooiste geschenk dat je jezelf kan geven is het ontdekken van je eigen unieke dans.

Native flute - Het geluid van de native flute gaat recht naar je ziel

Vanwege hun helende werking op lichaam en geest worden ze al duizenden jaren gebruikt. Door de pentatonische schaal laat de native flute zich gemakkelijk bespelen. Je hoeft geen voorkennis te hebben, noch kennis te hebben van notenleer.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x