Darkness retreat - verder reizen dan het oog kan zien

Darkness retreat

Doel van een darkness retreat

Wanneer we een verwonding hebben, zoals een wond of gebroken bot, geven we het de tijd om te genezen, maar wanneer onze geest gestrest, uitgeput of depressief is, blijven we doorgaan. In onze luidruchtige cultuur is het belangrijk dat we onze geest de broodnodige rust gunnen. Door het proces van tijd doorbrengen in volledige duisternis met zeer beperkte externe prikkels, geef je de overwerkte geest en lichaam de kans om weer aan te vullen. 

Voor een langere periode zich terugtrekken in volledige duisternis heeft een groot effect op de hersenen. Bewustzijnsverschuivingen kunnen ons helpen te zien wat boven de illusie ligt. Als we naar de chemie van de hersenen kijken, kunnen we het biochemische proces achter donkere kamertechnieken en hun effecten op de hersenen gaan begrijpen.

Melatonine blijft zich ophopen in de hersenen terwijl je in volledige duisternis blijft. Wanneer de melatoninevoorraden zich ophopen tot ongeveer 15-20 mg, beginnen de hersenen te beseffen dat ze geen melatonine meer nodig hebben en beginnen ze pinoleen te produceren. Pinoleen wordt ook door de pijnappelklier vrijgegeven en is verantwoordelijk voor wat we 'de lichtshow' noemen. In volledige duisternis kun je lichtpatronen zien ontstaan. Deze visies zijn verbonden met de interne werking van de geest. In dit stadium is er een loslaten van het ego als we de perceptie van de fysieke wereld verliezen. 


Mystery and Imagination arise from the same source.
This source is called darkness…
Darkness within darkness,
The gateway to all understanding.
LAO TZU

darkness retreat


Als we dieper kijken naar de pijnappelklier en zijn reactie op het donker gedurende langere perioden, maken we kennis met een psychedelische stof genaamd Dimethyltriptamine of DMT. Deze stof komt van nature voor in de hersenen, wordt ook geproduceerd door de pijnappelklier en wordt meestal alleen afgegeven bij de geboorte en bij overlijden. Het heeft de bijnaam "het spirituele molecuul" gekregen vanwege de toestanden van veranderd bewustzijn die het biedt en hoe het zich vertaalt in gevoelens van universeel mededogen. Dit is een staat waarin we diep kunnen werken aan het helen van onszelf van trauma's uit het verleden. 

Om een nog diepere kijk op DMT te krijgen, kunnen we kijken naar de Shipibo-stam van de Amazone en hoe ze de stof in plantaardige vorm, Ayahuasca, opnemen. Shipibo-sjamanisme is diep geworteld in op planten gebaseerde genezing en onderzoek heeft nu een ongelooflijke belofte getoond voor de behandeling van aandoeningen zoals stemmingsstoornissen, middelenmisbruik en PTSS met het plantengeneesmiddel.

Onderzoeker op DMT, Terrence McKenna, geloofde dat de substantie een portaal was naar een andere dimensie waarin we toegang krijgen tot de ware aard van de werkelijkheid, een vibrerende niet-materiële ruimte van liefdevolle energie en onbeperkte mogelijkheden. Deze theorie is niet ver van wat al is onderwezen in oude oosterse religies of sjamanistische tradities. Langere perioden van duisternis is een veel zachtere, natuurlijke manier om bewust veranderende DMT te ervaren zonder iets in te nemen.

Alles wat we nodig hebben om deze diepe bewuste staten te bereiken, zit van nature in ons allemaal.

duisternis

Darkness retreat - verder reizen dan het oog kan zien

Het lijkt erop dat we het meest worden beïnvloed door de tijd die we in het donker doorbrengen dan dat we positief worden beïnvloed door de wereld van het licht. Het verkennen van de majesteit van de ziel en, ironisch genoeg, de diepere verbinding die we hebben met anderen in een wereld zonder zicht en oordeel.

In het westen is er een grotendeels nog niet-ontdekt potentieel dat alleen in duisternis werkelijkheid kan worden. Wat vertrouwd en heilig is voor een inheemse persoon in de nacht, lijkt op zijn best een ongemakkelijke irratie te zijn voor de moderne persoon. We weten dat er bepaalde soorten wonden zijn die alleen 's nachts kunnen worden genezen en alleen in de handen van de voorouders die komen opdagen voor het werk nadat het werk de laatste kaars is gedoofd.    

We zouden er goed aan doen te leren een definitie van een ouderling toe te eigenen als iemand die de poorten van de duisternis is. Het zijn de ouderen die uiteindelijk gedesillusioneerd zijn geraakt door de glinsterende helderheid van de gefabriceerde wereld. Die het verleidelijke gefluister van de duisternis voelen en hen uitnodigen dichter bij hun vroegere tijdelijke thuis te komen, bij de plaats waar ze in hun eerste maanden werden vastgehouden, in de diepe vloeibare intimiteit van de voorouderlijke baarmoeder. Het is de zoete kracht van de duisternis die de kritische luisteraar uitnodigt om aandacht te schenken aan de influisteringen van de geestenwereld. In het donker ontstaat er echte verbinding en is afleiding niet meer dan een verre, onduidelijke buzz. Zichtbare duisternis nodigt ons uit om onze magische visie terug te krijgen. Doe het licht uit, stap in de schoonheid van de duisternis.              

De leegte, de grote uitgestrekte duisternis, is de plaats vóór de schepping. Het wordt door zenboeddhisten beschreven als leeg maar vol, de werkelijk vruchtbare, heilige grond van waaruit al het leven wordt geboren.

Al het leven wordt geboren uit duisternis, inclusief nieuw gewaarzijn en nieuwe bewustzijnstoestanden. We weten allemaal dat onze donkere staten van bewustzijn ons naar de diepten brengen. Terwijl we uit de diepten opstijgen, wordt een nieuw bewustzijn geboren en krijgt ons leven een nieuwe betekenis.  

stilte

In inheemse culturen is een sjamaan een man of vrouw die in het donker ziet. Er zijn interculturele sjamanistische initiaties waarbij ingewijden voor lange tijd in duisternis worden geplaatst. Deze inwijding brengt de helderziende en verborgen helende vermogens van de sjamaan voort, terwijl een nieuw waarnemingsvermogen wordt geboren. We leven in een opwindende en krachtige tijd waarin velen van ons proberen het verborgen universum te begrijpen. We willen ons creatieve potentieel ontsluiten. Door te leren over de kracht van de duisternis leren we hoe we ongepotentieerde energie kunnen mobiliseren. Net zoals we elke nacht in het donker dromen en wakker worden voor de zon met onbeperkt potentieel om een nieuwe dag te creëren, leren we door duisternis hoe we onze zintuigen kunnen openen en de wereld op een diepe, rijke en betekenisvolle manier kunnen ervaren.

Door in het donker te zijn, kunnen we de oefeningen zelf proberen om nieuwe staten van bewustzijn te wekken en ons open te stellen voor de nieuwe waarnemingen die mogelijk worden gemaakt door onze andere zintuigen te gebruiken. We verlangen allemaal naar een diepere en rijkere manier van leven en verbinden met de natuur.

Darkness retreat start op vrijdagavond en duurt tot zondagnamiddag. De retreat gaat door te Hechtel-Eksel (Limburg). Plaatsen zijn beperkt, verzeker je tijdig van je plekje. 

Aankomst ten laatste vrijdag tussen 18 uur à 19 uur. We eten gezamenlijk en verkennen het domein zodat je je kan voorbereiden op de duisternis. Je blijft in duisternis tot zondagmiddag. 

Benodigdheden : eigen lakens, hoofdkussen en blinddoek. Indien je niet over een blinddoek beschikt, laat me weten. Indien je over een sjamanendrum beschikt mag je deze ook meebrengen. 

Er zijn slaapplekken in de chalet, yurt en tenten. 

Kosten maaltijden en overnachting inclusief : 225 euro. 

Neem gerust contact indien je nog verdere vragen hebt.


Ancestral dancing shaman

Sjamanen waren niet enkel de eerste genezers, ze waren ook de eerste die tekenden in grotten en danste rond het vuur. Dans is de vroegste kunstvorm die door sjamanen over heel de wereld wordt gebruikt waarbij de sjamaan op zoek gaat naar zijn geheelde staat van zijn, waarin balans zich manifesteert.

Sjamanendrum

De trommel heeft een krachtig en diep medicijn en is in staat om de ziel te raken. Je geeft je eigen bezieling aan de drum die tijdens het bouwen langzaam tot leven zal komen. Het is een mooie beleving dewelke zeker zijn doel niet mist. Wij zijn heilig en de trommel is heilig, het geluid is heilig.

Drumcirkel - Toegankelijk voor iedereen - Walk In Trust

Inheemse Amerikanen geloven dat de drum vaak de fysieke en mentale kant van een persoon in contact brengt met zijn of haar spirituele kant. De drum is eeuwenoud en kent de oertaal die je terugbrengt naar je hart en ziel. The drum is Great Spirit, favorite's instrument.

Movement medicine - Beweging als medicijn

Movement medicine is een mandala waarbij we ons richten op het lichaam, hart en geest. Het is een heilige dans die je uitnodigt om verbinding te maken met wat er diep vanbinnen in jou leeft. Het mooiste geschenk dat je jezelf kan geven is het ontdekken van je eigen unieke dans.

Spirit of the drum - Ontdek de pulserende energie van de drum

De drum is het oudste instrument ter wereld en dateert al van duizenden jaren geleden. De drum wordt gebruikt in helingswerk, rituelen en ceremonies, devinaties, om te dansen, om het leven te vieren. Of om in trance te gaan en vrijuit te kunnen bewegen tussen de werelden en doorheen dimensies.

Native flute - Het geluid van de native flute gaat recht naar je ziel

Vanwege hun helende werking op lichaam en geest worden ze al duizenden jaren gebruikt. Door de pentatonische schaal laat de native flute zich gemakkelijk bespelen. Je hoeft geen voorkennis te hebben, noch kennis te hebben van notenleer.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x