Meditatie

Op zoek naar ontspanning, innerlijke rust en balans? 
Neem je gemoedstoestand in handen en verander deze ten goede dankzij meditatie. 

Kom de wereld van meditatie ontdekken bij Walk in Trust.

Your mind is a powerful thing. When you fill it with positive thoughts, your life will start to change.

meditatie Hechtel-Eksel

Wat is meditatie?

In de moderne wereld waarin we leven, ervaren veel mensen dagelijkse stress en drukte. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en emotionele uitdagingen. Gelukkig is er een praktijk die al eeuwenlang wordt beoefend en bewezen effectief is in het verlichten van stress en het bevorderen van innerlijke rust en balans: meditatie.

Meditatie is een methode om de geest te transformeren en tot rust te brengen. Boeddhistische meditatiepraktijken zijn eenvoudige technieken die concentratie, helderheid, positieve emoties en een helder begrip van de werkelijkheid bevorderen. Door regelmatig te mediteren, leer je de patronen en gewoonten van je geest kennen, en het helpt je om nieuwe en positievere manieren van zijn te ontwikkelen. Met toewijding en geduld kunnen deze kalmerende en gefocuste gemoedstoestanden zich verdiepen tot diepe vrede en innerlijke kracht. Dit kan een transformerend effect hebben en leiden tot een nieuw begrip van het leven.

Het uiteindelijke doel van meditatie is het bereiken van een staat van innerlijke rust, vrede en bewustzijn. Door regelmatige meditatie kun je jezelf losmaken van de constante stroom van gedachten en emoties en een diepere verbinding met jezelf ervaren.

Er zijn veel dingen in het leven die buiten onze controle liggen. Het is echter mogelijk om verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen gemoedstoestanden - en deze ten goede te veranderen. Volgens het boeddhisme is dit het belangrijkste dat we kunnen doen.

Meditatietechnieken kun je leren

Gedurende de millennia zijn in de boeddhistische traditie talloze meditatiepraktijken ontwikkeld. Ze kunnen allemaal worden omschreven als ‘mind-trainingen’, maar ze hebben veel verschillende benaderingen. De basis van allemaal is echter het cultiveren van een kalme en positieve gemoedstoestand.

De meditatietechnieken zijn heel eenvoudig. Maar erover lezen is geen vervanging voor het leren van een ervaren en betrouwbare leraar. Een docent zal je begeleiding kunnen bieden bij het toepassen van de techniek en het omgaan met moeilijkheden. Misschien wel het belangrijkste is dat een leraar de aanmoediging en inspiratie van hun eigen voorbeeld kan bieden.

Bewuste meditatie

Er zijn verschillende manieren om te mediteren, en aangezien het zo'n persoonlijke praktijk is, zijn er waarschijnlijk meer dan wij weten. Er zijn er echter een paar die meestal zwaar gefocust zijn in wetenschappelijk onderzoek. Dit zijn gefocuste aandacht of bewuste meditatie, waarbij je je op één specifiek ding concentreert - het kan je ademhaling zijn, een gevoel in je lichaam of een bepaald object buiten je. Het doel van dit type meditatie is om je sterk op één punt te concentreren en je aandacht voortdurend terug te brengen naar dat brandpunt wanneer het afdwaalt.

Open-monitoring meditatie

Het andere type meditatie dat vaak in onderzoek wordt gebruikt, is open-monitoring meditatie. Hier let je op alle dingen die om je heen gebeuren - je merkt gewoon alles op zonder te reageren.

Meditatie voor beginners en gevorderden 

Ben je geïnteresseerd in het leren mediteren? Welkom bij Walk in Trust!

Naar de meditatie agenda

meditatie Hechtel-Eksel

Meditatie Hechtel-Eksel | Meditatie avonden

Onze meditatie avonden gaan door te Hechtel-Eksel. Deze avonden zijn geschikt voor beginners en gevorderden. 
Er zijn meditatiekussens en matjes ter beschikking. De bijdrage voor een meditatie avond is 10 euro.

meditatie Hechtel-Eksel

Meditatie Hechtel-Eksel | Meditatie dagen en meditatie weekends

Onze meditatie dagen en meditatie weekends zijn zowel voor beginners als gevorderden. Meditatiekussens en matjes zijn ter beschikking.

Het programma bestaat uit mediteren zowel meditaties in stilte als begeleide meditaties.
Ook wordt er aandacht geschonken aan het leren stromen, voelen van energie, in combinatie met intuïtieve ontwikkeling.

meditatie Hechtel-Eksel

Meditatie Hechtel-Eksel | Stilteweekends

Gedurende een stilteweekend gaan we in volledige stilte waarbij we eventjes ontsnappen aan de ratrace van het leven. Op een rustige plek midden in de natuur kan je volledig in de stilte gaan. Het programma bestaat uit zitmeditatie, loopmeditatie, ontspanningsoefeningen, bewustzijnsoefeningen, wandeling in de natuur,....

Ervaar zelf de heilzame werking van de stilte en wat het met jou doet. Stilte leert je dat alle antwoorden naar je toe komen wanneer je geest vrij is. Een geest die constant maalt, denkt, verwerkt,.... is niet in staat om antwoorden te ontvangen. Antwoorden komen wanneer de geest in rust is.

Vanuit stilte ontstaat creatie, vanuit stilte ontstaat er rust. Het doel is om een staat van vrede te ontwikkelen dewelke je daarna kan integreren wanneer je terugkeert naar je dagelijks leven. Vrede hebben betekent niet dat je op een plek bent waar er geen lawaai is of geen problemen zijn. Vrede betekent dat je in het midden van al die dingen zit en rustig in je hart blijft.

Benieuwd wanneer ons volgend meditatiemoment plaatsvindt?

Naar de meditatie agenda

De voordelen van meditatie

Het is al lang geen geheim meer dat meditatie goed is voor onze gezondheid op alle vlakken, mentaal, fysiek en emotioneel. Het is zeker geen overbodige luxe om dagelijks al is het maar 10 minuten een pauze in te lassen en je geest de kans te geven om te ontspannen. 

Als je een boeddhist vraagt : wat kan ik winnen met mediatie ? Dan zal deze de vraag draaien en zeggen; wat kan je los laten door meditatie ?

Wat gebeurt er in je hersenen als je mediteert?

Dit is waar de dingen echt interessant worden. Met behulp van moderne technologie zoals fMRI-scans hebben wetenschappers een grondiger begrip ontwikkeld van wat er in onze hersenen gebeurt wanneer we mediteren, vergelijkbaar met hoe wetenschappers eerder hebben gekeken naar het meten van creativiteit in onze hersenen.

Het algemene verschil is dat onze hersenen informatie niet meer zo actief verwerken als ze normaal zouden doen. We beginnen een afname van bètagolven te vertonen, wat aangeeft dat onze hersenen informatie verwerken, zelfs na een enkele meditatiesessie van 20 minuten als we die nog nooit eerder hebben geprobeerd.

Reiki en Seichem Hechtel-Ekselmeditatie Hechtel-Eksel

Walk in Trust | Meditatie Hechtel-Eksel

Ontdek de wereld van meditatie in Hechtel-Eksel: meditatie voor beginners en gevorderen.

Welkom bij Walk in Trust.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x