DARKNESS RETREAT

Darkness Retreat.

Wat is een Darkness Retreat?

De Darkness Retreat, aangeboden door Walk In Trust, is een unieke ervaring waarbij deelnemers zichzelf onderdompelen in totale duisternis. Gedurende de workshop bevinden deelnemers zich in een omgeving waarin geen enkel licht aanwezig is. Dit biedt een unieke kans om de zintuigen te verkennen en een diepe reis naar binnen te maken.

De Darkness Retreat is gebaseerd op eeuwenoude ceremoniële oefeningen en rituelen die bedoeld zijn om het zelf te verkennen en diepere aspecten van zowel het bewuste als het onbewuste te ontmoeten. Het is een uitnodiging om voorbij de angst van de duisternis te gaan en de magie ervan te omarmen.

Meerdere dagen in totale duisternis bieden je lichaam bovendien de kans om te herstellen en te vernieuwen. Je lichaam is een zelfregulerend instrument dat precies weet hoe het moet herstellen. Het is vaak ons ego dat ons in de weg staat. Wanneer je ziek bent, verlang je naar niets anders dan naar je bed gaan en de gordijnen sluiten, zodat er geen externe prikkels meer binnenkomen. Op die manier kan al je energie zich richten op het herstel van je lichaam.

Als je de innerlijke roep van de Darkness Retreat hoort, of zelfs slechts een zacht gefluister ervan opvangt, luister dan naar deze uitnodiging om voorbij de illusie te gaan dat duisternis enkel duisternis is. In werkelijkheid herbergt de duisternis meer licht dan je je kunt voorstellen.

Inschrijven

Waarom een Darkness Retreat?

Een Darkness Retreat biedt talloze voordelen voor de geest en het lichaam. Het moderne leven is vaak hectisch en vol afleidingen, waardoor we zelden de tijd nemen om echt diep naar binnen te gaan. Enkele voordelen van een Darkness Retreat zijn:

  • Rust voor de geest 

In onze drukke cultuur is het essentieel om de geest de broodnodige rust te gunnen. De duisternis stelt je in staat om de gedachtestroom tot rust te brengen en dieper bewustzijn te ervaren.

  • Verkenning van zintuigen

In de duisternis worden de zintuigen op een unieke manier geactiveerd. Je leert om de wereld te ervaren zonder je ogen, wat leidt tot een dieper begrip van je andere zintuigen.

  • Spirituele ervaring

Veel deelnemers beschrijven de Darkness Retreat als een diepgaande spirituele ervaring. Het kan leiden tot bewustzijnsverschuivingen en het ontdekken van nieuwe aspecten van jezelf.

  • Heling en vernieuwing

Meerdere dagen in de duisternis geven je lichaam de kans om te herstellen en te vernieuwen. Je laat de externe prikkels achter je en geeft je lichaam de ruimte om te genezen.

Nu deelnemen

Darkness Retreat bij Walk In Trust

Bij Walk In Trust heb je de keuze om deel te nemen een Darkness Retreat in groep of om een individuele retraite te boeken. Met de individuele Darkness Retreat heb je de vrijheid om zelf te bepalen hoelang je in duisternis wilt verblijven. Wat deze retraite extra bijzonder maakt, is dat ze volledig in stilte plaatsvindt, in tegenstelling tot de groepsvariant waarin er enkel momenten van stilte zijn. De prijs voor een individuele retraite bedraagt 150 euro per dag.

Darkness Retreat prijs en praktische informatie

Onze prijzen, beschikbare data en het aantal overnachtingen vind je terug in onze agenda. De kosten van onze retraites zijn afhankelijk van de duur van je verblijf in duisternis en variëren tussen 225 en 315 euro. Het mooie is dat al onze retraites altijd inclusief maaltijden en overnachtingen zijn in comfortabele accommodaties zoals chalet, pipo-wagen, yurt of tenten. Het enige wat je zelf dient mee te nemen, zijn je eigen lakens en hoofdkussen. Indien je over een eigen blinddoek beschikt is dit top, anders kan je eentje van ons lenen of aanschaffen. Zo zorgen wij ervoor dat je volledig kunt genieten van je Darkness Retreat zonder je zorgen te hoeven maken over de basisbenodigdheden.

Naar de agenda

Wat kan je verwachten tijdens een Darkness Retreat?

Tijdens een Darkness Retreat bij Walk In Trust kun je een diversiteit aan ervaringen verwachten:

  • Diepe duisternis

De workshop vindt plaats in totale duisternis, waardoor je de kans krijgt om je zintuigen en innerlijke wereld te verkennen.

  • Ceremoniële oefeningen

We gebruiken eeuwenoude ceremoniële oefeningen en rituelen om het zelf te besluipen en diepere aspecten van je bewuste en onbewuste te ontmoeten.

  • Groepsactiviteiten

De Darkness Retreat in groep bestaat uit verschillende activiteiten, waaronder beweging, klank, ademhaling, meditatie en tekenen. We werken ook in de natuur, indien het weer dit toelaat.

  • Stilte en reflectie

Er zijn momenten van complete stilte waarin je lichaam tot rust kan komen, wat een belangrijk onderdeel van de retreat is. Tijdens een individuele retraite is de volledige ervaring in stilte.

  • Diepgaande en spirituele verbinding

De Darkness Retreat biedt de kans om diep verbonden te raken met jezelf en anderen in een wereld zonder zicht en oordeel. Bovendien kan het verblijf in de duisternis leiden tot spirituele verdieping en bewustzijnsverruiming.

Inschrijven

Getuigenis van een deelneemster

Het pad van de sjamaan loopt via dans, klank, stilte of duisternis", vertelde Pascale de eerste avond van de Darkness retreat.

Mijn hart weet al lange tijd dat mijn sjamanistische weg in het algemeen verloopt via klank en stilte. De klank van de drum en ratel om te reizen, de klank van mijn stem om de woorden te spreken, die nodig zijn op dat specifieke moment. De stilte om me in terug te trekken, om te voelen, om rust te vinden, om te luisteren.

Het voorbije weekend ontdekte ik een derde weg: die van de duisternis.

Mensen, die mij kennen, die weten dat ik een visuele beperking heb, denken misschien "Annelies, waarom? Zelf kiezen om een tijd niets te zien?" Ik ben vanaf mijn geboorte nl. visueel beperkt. Ik heb tunnelzicht, waardoor ik ipv de 180°, die de meeste zienden normaal zien, nog minder dan 5° overheb. Mijn scherpte is ook ontzettend laag, lezen is bv niet mogelijk en de helft van de tijd zie ik vele vlekken of een voil van wit licht, waardoor alles verstopt wordt. Daarbij komt de wetenschap dat op een dag mijn zicht helemaal of zo goed als helemaal zal wegvallen.

Ondanks dit alles wilde ik op darkness retreat. Ik wilde een tijd doorbrengen waarin ik niet de enige zou zijn die niets zou zien. Niet de enige die zekere hulp nodig zou hebben. Eerlijk, ik besefte goed dat ik een grote voorsprong zou hebben op zienden, zo noem ik graag mensen, die geen probleem hebben met hun ogen.  Zienden, zijn het in het algemeen niet gewend om zich voort te bewegen in het donker, te eten in het donker, te leven in het donker. Ik voelde dat ik het samen met hen wilde meemaken, dat ik samen met hen in die overgave wilde gaan.

Ik wilde voelen hoe het zou zijn om niet de enige te zijn, die ondersteuning nodig heeft. Ik wilde eens voor een weekend het gevoel hebben niet ''alleen'' bijzondere hulp nodig te hebben.

Daarnaast keek ik er naar uit om me over te geven aan mijn voelen, mijn intuïtie, de rust, de stilte, de spirituele ervaring zonder zien, zonder moeite te willen doen om te zien. Het pure ervaren, zonder zorgen.

Mijn reis door het duister was er één om nooit meer te vergeten.

Vanaf het eerste moment dat de blinddoek op mocht, voelde ik me vrij. Ik voelde de zekerheid in me naar bovenkomen. Ik voelde dat ik alles mocht voelen dat maar naar buiten wilde.

De begeleide meditaties brachten me in grotten, bij mijn overgrootmoeder, bij lichtwezens met geschenken, bij mijn ziel. Ik wandelde volledig op mijn gevoel naar de walnootboom voor de yurt en liet mijn tranen de vrije loop. Zonder hulp van anderen, enkel met mijn witte stok en echolocalisatie vond ik telkens weer mijn weg van de yurt naar de chalet en terug.  Ik tekende intuïtief, allemaal in het donker, en had het gevoel "oh waw, ik mag tekenen, het maakt niet uit hoe het eruit ziet, het hoeft niet mooi te zijn, niet zoals de wereld het wil zien". Dat was zo loslaten van de controle en dus weer vloeide mijn tranen.

Het meest magische gebeurde na ongeveer een halve dag. Ik zag mijn handen. Niet zoals je ze ziet zonder blinddoek, maar ik zag hun omranding in een wit, gouden licht. Ik schrok en deelde het met de groep. Wanneer ik verder rond probeerde te kijken zag ik ook de lichamen van mijn medereizigers in deze duisternis. Het voelde zo wonderlijk. Zo mooi. Zeker voor mij. Ik wist niet dat er door een tijd in het donker zoiets uitzonderlijks  kan gebeuren. Ik keek niet met mijn ogen, maar toch kon ik zien. Het wordt het zien van de sjamaan genoemd en dit mocht ik meemaken. Ik ben nog steeds zo dankbaar.

Iets dat mij daarna ook nog op een positieve manier raakte was wanneer Ramses, hij hielp ons allen tijdens de retraite, me met warmte zei: "Annelies, Herinner je altijd dat hulp vragen een geschenk kan zijn voor wie er behoefte aan heeft rondom je. Het voelt zo goed als je oprecht iemand kan helpen, al is het met iets kleins. Dat kan echt een kleine, maar grote hulp zijn om iemand's hart te openen en zo ook dichter bij zichzelf te komen. De liefde die mensen soms moeilijk voor zichzelf kunnen vinden, vinden ze dikwijls gemakkelijker door iemand anders die liefde (of hulp) te bieden"

Dit raakte me zo diep, omdat ik door in de duisternis te gaan, er heel erg op gewezen werd, ook al kon ik veel meer zelf dan de anderen, toch hulp nodig had. Hulp, die ik sowieso nooit graag vraag. Ik probeer in het algemeen zoveel mogelijk zelf te doen, maar sinds enkele jaren zet ik mezelf aan om zonder schroom om hulp te vragen Toch blijft het moeilijk om dit onmiddellijk vanuit mijn hart te doen. Dit was de grote reden dat ik me deze woorden altijd zal blijven herinneren. Ze zijn in mijn ziel verankert.

Wanneer ik denk aan deze bijzondere momenten, komt ook het moeilijkste moment in mijn herinnering naar boven: het ogenblik dat de blinddoek weer af mocht. Voor de meeste voelde het zo: af mogen. Voor mij was het dat niet. Ik wilde eerst niet terug naar de normale ziende wereld. Ik wilde  het 'magische' zicht niet verliezen en niet weer de enige zijn, die fysiek anders was.

Daarom besloot ik als laatste naar voren te gaan. Het was een enorme opdracht om die blinddoek af te doen. Mijn ogen terug te laten wennen aan het licht.

Ik zal nooit vergeten hoe vrij ik me voelde, omdat het helemaal ok was om blind te zijn. Helemaal normaal om zonder fysiek zien door het leven te wandelen. Een weekend lang voelde ik me als een koningin van de duisternis. Een vrouw, die mocht zijn hoe ze was. Een vrouw, die mocht genieten van het rondstruinen op gevoel met behulp van al haar andere sterke zintuigen. Een vrouw die volop de wonderen van het duister koesterde.

In één woord kan ik zeggen: de duisternis is 'magisch'.  (Annelies Van den Brande)

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x